NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Testaankoop
Massage

2Link.be / Dochters / Massage / Weblog

Geplaatst 26 April 2008, 08:25

'Masseren voor medisch welzijn'
Masseren is een beproefde techniek, al doet het woord massage vandaag ook wel aan wat anders doet denken dan de definitie van van Dale: '(iemand, zijn spieren) kneden, wrijven of kloppen om de bloedsomloop te bevorderen'. Maar vandaag krijgt masseren een medische connotatie. Het weldoend effect ervan werd nu wetenschappelijk bewezen. Een Amerikaanse studie wijst op de positieve effecten van massages na een zware chirurgische ingreep.

De alternatieve geneeskunde is het onderwerp van heel wat controversen, maar de mening van patiënten wordt vaak bepaald door de persoonlijke appreciatie en ervaring, eerder dan door soms verhitte discussies. Het kan verleidelijk zijn om een beroep te doen op alternatieve zorg, maar het wordt wel gevaarlijk wanneer men zich aan behandelingen waagt die niet erkend worden door de klassieke geneeskunde. Het zal voor heel wat mensen goed nieuws zijn dat de doeltreffendheid van de alternatieve geneeswijzen het onderwerp wordt van wetenschappelijk onderzoek. Die belangstelling werd onlangs nog maar eens bevestigd door de publicatie van de resultaten van een onderzoek, niet het eerste, naar het nut van massages na een zware chirurgische ingreep.


Veteranen onder de loep

Om de doeltreffendheid van massages te meten, boog een onderzoeksteam zich over pijn na een chirurgische ingreep bij oudere patiënten (de gemiddelde leeftijd bedroeg 64 jaar) die een zware operatie ondergingen. De patiënten werden onderverdeeld in drie groepen: de ene groep kreeg de gebruikelijke zorg, een tweede groep kreeg elke avond een rugmassage van twintig minuten en de derde groep kreeg gedurende twintig minuten de aandacht van een massagetherapeut om het verschil te kunnen maken tussen de fysieke effecten van massage en het psychologische gevolgen van een persoonlijke follow-up.


Aanzienlijke effecten

De onderzoekers kwamen tot het besluit dat massages een positief effect hebben op het verminderen van pijn vlak na de operatie, ongemak en ook angst bij oudere personen. De pijn en het ongemak namen sneller af dan bij patiënten die een klassieke verzorging kregen en ook op langere termijn (meer dan vier dagen na de ingreep). Het instant weldoend effect van een massage was even groot dan het effect van een dosis morfine en dat is opmerkelijk, zo zegt dr. en chirurg Daniel Hinshaw die verantwoordelijk is voor het onderzoek. De massages hebben evenwel geen invloed op de duur van de ziekenhuisopname en ook niet op de hoeveelheid toegediende pijnstillers.


Eerdere bevindingen

Dit onderzoek naar het nut van massages bij chirurgische ingrepen is niet het eerste. Zo boog een Amerikaans onderzoek zich in 2002 over de effecten van mechanische message van het abdomen na een colectomie (karteldarmexcisie). Het resultaat? Een betere genezing en minder pijn. Ook in Belgische ziekenhuizen beginnen massages of andere weldoende zorg toe te passen. Moet u of een naaste binnenkort een chirurgische ingreep ondergaan, aarzel dan niet om de vraag te stellen. Als het ziekenhuis dit soort diensten niet aanbiedt, dan kunt u uw huisarts vragen of hij u een competente kinesitherapeut kan aanbevelen.


Auteur: Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste - Bron: e-gezondheid.be
Geplaatst 26 April 2008, 08:06

'Cellulitis: niets gaat boven een goede massage'
Wanneer u de eerste tekenen van cellulitis ziet verschijnen, moet u meteen reageren. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt om de fameuze vetkussentjes weg te krijgen. Massage speelt hierbij een zeer belangrijke rol: massage stimuleert de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel op een zeer actieve manier en dat is precies wat de door cellulitis aangetaste weefsels nodig hebben.

De eerste tekenen van cellulitis

Het probleem met cellulitis, net zoals met de overtollige kilo's, is dat ze, eenmaal aanwezig, zo moeilijk weg te krijgen is. Cellulitis bestaat hoofdzakelijk uit opgehoopte vetcellen die de doorbloeding en het lymfvatenstelsel verstoren. Daardoor is er sprake van een slechte doorbloeding van het weefsel, dat bijgevolg onvoldoende zuurstof krijgt, wat het probleem nog verergert. De huid wordt vervolgens ruw en hard en op die plaats steeds moeilijker te behandelen. Ideaal is een behandeling te starten alvorens de cellulitis zich onder de huid vastzet en zich verspreidt over de dijen, billen en heupen.

De vermageringscrèmes die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn doeltreffend en bijzonder nuttig in geval van beginnende cellulitis. Het aanbrengen van die crèmes heeft nog het bijkomende voordeel dat het u verplicht de plekken waar cellulitis zich voordoet te masseren. Met sommige producten zou men nog kunnen twijfelen: is het goede resultaat echt het gevolg van de actieve bestanddelen van de crème of eerder van de massage die nodig is om de crème aan te brengen?

De noodzaak om de aangetaste plekken te masseren

Vermageringscrème of niet, massage moet bij de vrouwen een automatisme worden. Cirkelvormige bewegingen met de handpalm (of met een elektrisch massagetoestel), steeds van beneden naar boven, stimuleren de bloedsomloop en zorgen ervoor dat de cellulitis een halt wordt toegeroepen in plaats van ander weefsel in te palmen. Gommage van het lichaam (een- of tweemaal per week onder de douche of in bad) is ook heilzaam om de dode cellen te verwijderen.


Masseer ook voordat u vermageringscrèmes aanbrengt

Met of zonder crème, massage is heilzaam. Eigenlijk zou u, alvorens de vermageringscrème aan te brengen, de aangetaste plekken al moeten masseren om de huid voor te bereiden en om de penetratie van de crème te vergemakkelijken en het uiteindelijke resultaat te verbeteren. Begin
altijd met lichte drukbewegingen met de handpalmen, vanaf de knieën naar de dijen. Maak vervolgens zachte knijpbewegingen of masseer zachtjes met een handschoen van paardenhaar. Ga dan verder met cirkelvormige massagebewegingen, steeds van beneden naar boven.

Auteur: Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste Santé - Bron: e-gezondheid.be
Geplaatst 26 April 2008, 07:51

'Massage is heilzaam voor baby's'
De tastzin ontwikkelt zich bij de foetus vanaf de tweede maand van de zwangerschap. Na de geboorte is massage een goede manier om de baby zachtjesaan te doen wennen aan zijn nieuwe leven buiten de baarmoeder. Massage biedt enorme voordelen en doet onder meer een zeer sterke band ontstaan tussen de baby en de ouder. Het is trouwens om die reden dat sommige kraamafdelingen massage aanbevelen als middel om kindermishandeling te voorkomen.

De tastzin ontwikkelt zich vanaf de 2de maand van de zwangerschap langs de wervelkolom, de bips en de hals. In de 15de week reageren de handjes, de voetjes en de lippen op aanrakingen. In de 20ste week reageert de foetus wanneer de buik van zijn mama gestreeld wordt. Bij de geboorte wordt hij plots beroofd van de constante "streling" van het lauwe vruchtwater; het belang van massage is dan ook makkelijk te begrijpen. Baby's hebben inderdaad een sterke behoefte aan huidcontact om zich op hun gemak te voelen. In het Oosten en in Afrika wordt babymassage al duizenden jaren beoefend. Massage is immers goed voor het hele lichaam: het zenuwstelsel, de bloedsomloop, de zuurstoftoevoer, de versterking van de afweer, de regeling van de ademhaling en de hartslag, de ontwikkeling van het skelet, de spijsvertering, de slaap, …
Bovendien is massage ook heilzaam voor de geest: ze geeft een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen, maakt de baby beter bewust van zijn lichaam en doet hem zijn lichaam beter aanvaarden, bevordert de communicatie en de fitheid, … Maar vooral creëert ze een zeer sterke band tussen baby en ouder, en die gehechtheid is noodzakelijk voor het evenwicht van het kind. Massage zou namelijk de afscheiding bevorderen van een hormoon, ocytocine genaamd, dat een rol speelt bij het moeder- en vaderinstinct.

Een middel tegen mishandeling

In verband met deze afscheiding van het "ouderhormoon" raden sommige kraamklinieken, onder meer in Canada, massage aan als manier om kindermishandeling te voorkomen. Ouder bén je immers niet, maar word je. Eén op de drie kinderen heeft, als het één jaar is, geen sterke band met zijn ouders, door armoede, ziekte, stress, scheiding of ander leed. Mishandeling heeft weliswaar vele oorzaken, maar het spreekt vanzelf dat het ontbreken van gehechtheid tussen ouder en baby er altijd nauw verband mee houdt.
Een baby masseren, leidt tot de afscheiding van ocytocine. De op die manier gestimuleerde ouder wordt erdoor gemotiveerd om zich meer en beter bezig te houden met zijn kind, wat een sterke band schept tussen beide (dit hormoon is ook aanwezig bij de man). Deze techniek kan bijgevolg de ouderbinding herstellen, wat essentieel is voor zowel de lichamelijke als de psychologische, emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind.

Auteur: Isabelle Eustache - Bron: eGezondheid.be
Geplaatst 26 April 2008, 07:30

'Osho over massage'
Massage kan je beginnen leren, maar je zal nooit volleerd zijn. Je kan steeds verdergaan, terwijl de ervaring dieper intenser wordt. Massage is een van de meest verfijnde kunsten en het gaat niet alleen om deskundigheid. Het is meer een kwestie van liefde...

Leer de techniek en vergeet ze dan. Voel alleen maar en beweeg al voelend. Als je grondig leert zul je merken dat negentig procent van het werk gedaan wordt door liefde en tien procent door techniek. Alleen al door de eenvoudige aanraken, liefdevol aanraken, komt er ontspanning in het lichaam.

Als je de ander lief hebt en met hem meevoelt en zijn uiteindelijke waarde kan voelen; als je hem niet behandelt als was hij een mechanisme dat moet hersteld worden, maar als een energie van ontzaglijke waarde; als je dankbaar bent omdat hij je vetrouwt en je toelaat met zijn energie te spelen, dan zul je je langzaam aan gaan voelen alsof je een orgel aan 't bespelen was. Het hele lichaam wordt als de toetsen van een orgel en je kan voelen dat binnenin het lichaam harmonie tot stand komt. Niet enkel de persoon zal geholpen worden, maar jij ook.

De wereld heeft behoefte aan massage, omdat de liefde verdwenen is. Een moeder raakte het kind aan, speelde met zijn lichaam en dat was massage. De echtgenoot streelde het lichaam van zijn vrouw en dat was massage; het was voldoende, meer dan voldoende. Dit was diepe ontspanning en een stuk liefde. Maar dat is uit de wereld verdwenen. Geleidelijk zijn we vergeten hoe we elkaar moeten aanraken, waar en hoe intens. Eigenlijk is het aanraken een taal die we vergeten zijn.

- Osho


Meer berichten

OnderwerpToegevoegd
Masseren voor medisch welzijn 26 April 2008, 08:25
Cellulitis: niets gaat boven een goede massage 26 April 2008, 08:06
Massage is heilzaam voor baby's 26 April 2008, 07:51
Osho over massage 26 April 2008, 07:30
© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn